Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Είναι εφικτό ενα Greek Venus Project ?

Να ξεκαθαρίσω καταρχάς οτι όταν μιλάμε για  Venus Project εγώ καταλαβαίνω μια ολοκληρωμένη κοινωνία που λειτουργεί σύμφωνα με τα πρότυπα της τεχνολογίας του σήμερα χωρίς τον παράγοντα planned obsolecense ,τον οποίο η βιομηχανία σήμερα εκμεταλλεύεται στο έπακρο για να αυξήσει τα κέρδη της (βλεπε Zeitgeist Movement Orientation Guide - ο ορισμός της έννοιας είναι στην σελίδα 8) . Venus Project λοιπόν σημαίνει ολοκληρωμένες πόλεις - κοινότητες, ούτε αναβίωση στα βλαχοχώρια ούτε νεοχίπικες-νεοαναρχικές κοινότητες. Αν και ομολογώ οτι κάποια στοιχεία απο την κουλτούρα των χίπις θα έπρεπε να ενσωματώνει η νέα πραγματικότητα (π.χ σεξουαλική απελευθέρωση)

Το ερώτημα λοιπόν είναι ενα.Ειναι  εφικτό μια τέτοια ολοκληρωμένη κοινωνία να δημιουργηθεί στην χώρα που λέγεται σήμερα Ελλάδα ?

Θα προσπαθήσω να βάλω μια σειρά απο σκέψεις που έχω στην σειρά.Σκοπός αυτού του πόστ δεν είναι να σας δώσω κάποιο οριστικό συμπέρασμα. Απλά εκφράζω εύλογους προβληματισμούς.

Θα ξεκινήσω με κάποια ερωτήματα.

Πιστεύουμε οτι το κίνημα Zeitgeist είναι κάτι το αυθόρμητο που γεννήθηκε μέσα απο τους προβληματισμούς των αγαπητών  Peter Joseph και Jacque Fresco ?

Μήπως είναι κάτι περισσότερο?

Μήπως υπάρχει κάτι στο background που τους στηρίζει ?

Πιο τολμηρά: Μήπως είναι μια συνολική στροφή του Δυτικού πολιτισμού και κυρίως της Αμερικής που τόσα πολλά τις έχουν καταλογισθεί με το πέρασμα των χρόνων και δίκαια (βλεπε πόλεμοι, τρομοκρατεία,υπόγειες δράσεις αδελφοτήτων και μυστικών υπηρεσιών,  κερδοσκοπία, μονοπώλεια, κτλ). Είναι οι παραπάνω μεθοδεύσεις και τακτικές διατηρήσιμες ? Μήπως είναι ένα απο τα τελευταία μας χαρτιά (συνολικά της Δύσης εννοώ)?

Συνεχίζω με κάποια πράγματα που έχω συμπεράνει για την χώρα που ζώ απο τότε που γεννήθηκα.

- Δεν υπάρχει χώρα Ελλάδα. Εξηγούμαι. Η χώρα αυτή έχει μια ιστορία γύρω στα 180 χρόνια απο τότε δηλαδή που κατάφερε (κατάφερε η την αφήσανε ?) να διώξει  τους Τούρκους κατακτητές (τους διώξανε η φύγανε μόνοι τους).

- Σε τι είμαστε καλοί: Πονηριά, Καλοπέραση, Ψέμα, Τεμπελιά, Ρουφιανιλίκια, είσαι οτι δηλώσεις, Λαδώματα, Γλυψίματα κτλ.

- Σε τι πάσχουμε : Ισσοροπία, Μέτρο, αίσθηση αξιοπρέπειας - περηφάνειας, Δημιουργικότητα - καινοτομία μηδέν, Οργανωμένη Βιομηχανία ανύπαρκτη, ευκολο - διάφθαρτοι

Σημειώνω οτι τα παραπάνω "καλά" χαρακτηριστικά διέθεταν ως ένα σημείο οι αρχαίοι 'Ελληνες.Δεν είμαστε όμως πλέον αρχαίοι. Ζούμε σε έναν κόσμο εντελώς διαφορετικό. Απο τον αρχαίο κόσμο έχουμε μείνει  πλέον μόνο τα αγάλματα και τα αρχαία συγγράματα να μας θυμίζουν οτι κάποτε είχαμε δώσει κάποιους αρχικούς σπόρους πολιτισμού (δεν είναι γεγονός για το οποίο πρέπει να υπερηφανευόμαστε καθώς και άλλοι πολιτισμοί έχουν κάνει τον κόσμο να προχωρήσει εμπρός με "κακό η καλό" τρόπο).

Οι σύγχρονοι πόλεμοι για παράδειγμα είναι γενικώς παραδεκτό οτι έδωσαν μια τεράστια ώθηση στην τεχνολογία και την επιστήμη. Μπορεί το "ηθικό" κομμάτι της υπόθεσης να ασθενεί όμως το γεγονός είναι οτι η ατμομηχανή του πολέμου παρήγαγε πολιτισμό (π.χ Αεροπλάνα, μελέτη της ύλης και ενέργειας, βελτίωση των μηχανών κ.α).

.........Βαρέθηκα να γράφω. Συνεχίζεται στο επόμενο (αλλα JohnP ,χαχα!)....................

   

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου