Έλεγα λοιπόν πως οι σύγχρονοι πόλεμοι έδωσαν ώθηση στον πολιτισμού μέσω της ανάπτυξης της τεχνολογίας και της επιστήμης.
Συμπερασματικά λοιπόν (κατά την γνώμη μου πάντα) την ιστορία μπορεί να την διαμορφώσει αυτός που μπορεί να εκμεταλευτεί το momentum της (όχι ο πιο δυνατός αλλά αυτός που μπορεί να εμφυσήσει όραμα). Στην τωρινή συγκυρία του κινήματος Zeitgeist φαίνεται (είπαμε για τα δικά μου μάτια) οτι η Αμερική έχωντας πλέον φτάσει στον κορεσμό/κρίση ενός ολόκληρου παγκόσμιου χρηματοπιστοτικού συστήματος, θέλει και είναι αναγκασμένη να βγάλει απο μέσα της έναν διαφορετικό εαυτό. Κάτι που θα την απαλάξει/ απενοχοποιήσει απο τις αμαρτίες του σύγχρονου παρελθόντος . Βασικά δεν έχει άλλο δρόμο καθώς οι ίδιες οι πολιτικές της την έχουν οδηγήσει σε μια προοδευτική απομόνωση.
Με όλα αυτά δεν υπονοώ οτι το Zeitgeist είναι ένας δούρειος ίππος για την Αμερική που θα την φέρει πάλι σε θέση ισχύος. Θεωρώ οτι δεν θέλει να βρίσκεται πλέον σε τέτοια θέση. Άλλωστε η ίδια με τις επιλογές της στην εξωτερική πολιτική ασκούσε πιέσεις στα άλλα κράτη ώστε να συμμετέχουν απο κοινού στον πόλεμο εναντίον της "τρομοκρατίας". Κάπου εκεί άρχισε η απομόνωση της.
Θα μπορούσε να είναι όμως όντως το Zeitgeist Movement μια οργανωμένη προσπάθεια απο την πλευρά της Αμερικής ? Ας εξετάσουμε λίγο το ενδεχόμενο να ισχύει κάτι τέτοιο. Μάλιστα θα μπορούσε να πεί κάποιος επιχειρηματολογώντας οτι διαφαίνονται κάποια αχνά τέτοια σημάδια. Εκλογή Ομπάμα (νέος πολιτικός, άφθαρτος, νέες κατευθύνσεις), σταδιακή αλλαγή πολιτικής, εσωτερίκευση των Ηνωμένων Πολιτειών, μη στήριξη απο την Βρετανική Κυβέρνηση των εμπορικών τραπεζών, σώσιμο των κολλοσών τύπου AIG για να μην αναφέρω άλλα. Μελετώντας το εγχειρίδιο του κινήματος στις σελίδες 51 και 60 υπάρχουν αναφορές οτι ο Αμερικάνικος στρατός χρησιμοποιεί ήδη κάποια cybernated συστήματα τα οποία όπως λέει θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό του monitoring των resources σε παγκόσμιας κλίμακα. Θα μπορούσε να λέει οτι " θα μπορούσαν να δημιουργηθούν επίσης κάποια cybernated συστήματα διαχείρισης πόρων" αλλα επιλέγει να δώσει το παράδειγμα με τον Αμερικάνικο στρατό.
Επεκτείνωντας λίγο το παραπάνω ενδεχόμενο σχετικά με την χώρα μας τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πάρα πολλά. Ας επικεντρωθούμε σε μερικά βασικά.
Έχει η Ελλάδα το κατάλληλο επιστημονικό δυναμικό για να δημιουργήσει τέτοιου είδους εναλλακτικές κοινωνίες και να τις συντηρίσει?
Αν όχι τι θα γίνει ? Θα αποδυναμωθεί και άλλο με το χάσιμο και άλλου ανθρώπινου επιστημονικού δυναμικού προς τις διεθνείς κοινότητες Venus που θα σχηματιστούν ?
Θα με μπουζουριάσει η ΕΥΠ με αυτά που γράφω ?
Όπως βλέπετε σκοπός μου δεν είναι να δώσω έτοιμα κάποια τελεσίδικα συμπεράσματα. Θέλω να κατευθύνω τον προβληματισμό μου πάνω στην σωστή κατεύθυνση. Κάπου εδώ τελειώνει αυτή η μινι - μελέτη. Επιφυλλάσομαι για νεότερους προβληματισμούς στο μέλλον. Αυτή τη φορά ελπίζω να αφορούν το ζουμί της υπόθεσης και όχι ρητορικά ερωτήματα.....