Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Είναι εφικτό ενα Greek Venus Project ? (Συνέχεια.....)

Έλεγα λοιπόν πως οι σύγχρονοι πόλεμοι έδωσαν ώθηση στον πολιτισμού μέσω της ανάπτυξης της τεχνολογίας και της επιστήμης.

Συμπερασματικά λοιπόν (κατά την γνώμη μου πάντα) την ιστορία μπορεί να την διαμορφώσει αυτός που μπορεί να εκμεταλευτεί το momentum της (όχι ο πιο δυνατός αλλά αυτός που μπορεί να εμφυσήσει όραμα). Στην τωρινή συγκυρία του κινήματος  Zeitgeist φαίνεται (είπαμε για τα δικά μου μάτια) οτι η Αμερική έχωντας πλέον φτάσει στον κορεσμό/κρίση ενός ολόκληρου παγκόσμιου χρηματοπιστοτικού συστήματος, θέλει και είναι αναγκασμένη να βγάλει απο μέσα της έναν διαφορετικό εαυτό.  Κάτι που θα την απαλάξει/ απενοχοποιήσει απο τις αμαρτίες του σύγχρονου παρελθόντος . Βασικά δεν έχει άλλο δρόμο καθώς οι ίδιες οι πολιτικές της την έχουν οδηγήσει σε μια προοδευτική απομόνωση. 

Με όλα αυτά δεν υπονοώ οτι το Zeitgeist είναι ένας δούρειος ίππος για την Αμερική που θα την φέρει πάλι σε θέση ισχύος. Θεωρώ οτι δεν θέλει να βρίσκεται πλέον σε τέτοια θέση. Άλλωστε η ίδια με τις επιλογές της στην εξωτερική πολιτική ασκούσε πιέσεις στα άλλα κράτη ώστε να συμμετέχουν απο κοινού στον πόλεμο εναντίον της "τρομοκρατίας". Κάπου εκεί άρχισε η απομόνωση της.

Θα μπορούσε να είναι όμως όντως το Zeitgeist Movement μια οργανωμένη προσπάθεια απο την πλευρά της Αμερικής ?     Ας εξετάσουμε λίγο το ενδεχόμενο να ισχύει κάτι τέτοιο. Μάλιστα θα μπορούσε να πεί κάποιος επιχειρηματολογώντας οτι διαφαίνονται κάποια αχνά τέτοια σημάδια. Εκλογή Ομπάμα (νέος πολιτικός, άφθαρτος, νέες κατευθύνσεις), σταδιακή αλλαγή πολιτικής,  εσωτερίκευση των Ηνωμένων Πολιτειών, μη στήριξη απο την Βρετανική Κυβέρνηση των εμπορικών τραπεζών, σώσιμο των κολλοσών τύπου AIG για να μην αναφέρω άλλα. Μελετώντας το εγχειρίδιο του κινήματος στις σελίδες 51 και 60 υπάρχουν αναφορές οτι ο Αμερικάνικος στρατός χρησιμοποιεί ήδη κάποια cybernated συστήματα τα οποία όπως λέει θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό του monitoring των resources σε παγκόσμιας κλίμακα. Θα μπορούσε να λέει οτι " θα μπορούσαν να δημιουργηθούν επίσης κάποια cybernated συστήματα διαχείρισης πόρων" αλλα επιλέγει να δώσει το παράδειγμα με τον Αμερικάνικο στρατό.   

Επεκτείνωντας λίγο  το παραπάνω ενδεχόμενο σχετικά με την χώρα μας τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πάρα πολλά. Ας επικεντρωθούμε σε μερικά βασικά. 

Έχει η Ελλάδα το κατάλληλο επιστημονικό δυναμικό για να δημιουργήσει τέτοιου είδους εναλλακτικές κοινωνίες και να τις συντηρίσει?

Αν όχι τι θα γίνει ? Θα αποδυναμωθεί και άλλο με το χάσιμο και άλλου ανθρώπινου επιστημονικού δυναμικού προς τις διεθνείς κοινότητες Venus που θα σχηματιστούν ?

Θα με μπουζουριάσει η ΕΥΠ με αυτά που γράφω ?

Όπως βλέπετε σκοπός μου δεν είναι να δώσω έτοιμα  κάποια τελεσίδικα συμπεράσματα. Θέλω να κατευθύνω τον προβληματισμό μου πάνω στην σωστή κατεύθυνση. Κάπου εδώ τελειώνει αυτή η μινι - μελέτη. Επιφυλλάσομαι για νεότερους προβληματισμούς στο μέλλον. Αυτή τη φορά ελπίζω να αφορούν το ζουμί της υπόθεσης και όχι ρητορικά ερωτήματα..... 

Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Είναι εφικτό ενα Greek Venus Project ?

Να ξεκαθαρίσω καταρχάς οτι όταν μιλάμε για  Venus Project εγώ καταλαβαίνω μια ολοκληρωμένη κοινωνία που λειτουργεί σύμφωνα με τα πρότυπα της τεχνολογίας του σήμερα χωρίς τον παράγοντα planned obsolecense ,τον οποίο η βιομηχανία σήμερα εκμεταλλεύεται στο έπακρο για να αυξήσει τα κέρδη της (βλεπε Zeitgeist Movement Orientation Guide - ο ορισμός της έννοιας είναι στην σελίδα 8) . Venus Project λοιπόν σημαίνει ολοκληρωμένες πόλεις - κοινότητες, ούτε αναβίωση στα βλαχοχώρια ούτε νεοχίπικες-νεοαναρχικές κοινότητες. Αν και ομολογώ οτι κάποια στοιχεία απο την κουλτούρα των χίπις θα έπρεπε να ενσωματώνει η νέα πραγματικότητα (π.χ σεξουαλική απελευθέρωση)

Το ερώτημα λοιπόν είναι ενα.Ειναι  εφικτό μια τέτοια ολοκληρωμένη κοινωνία να δημιουργηθεί στην χώρα που λέγεται σήμερα Ελλάδα ?

Θα προσπαθήσω να βάλω μια σειρά απο σκέψεις που έχω στην σειρά.Σκοπός αυτού του πόστ δεν είναι να σας δώσω κάποιο οριστικό συμπέρασμα. Απλά εκφράζω εύλογους προβληματισμούς.

Θα ξεκινήσω με κάποια ερωτήματα.

Πιστεύουμε οτι το κίνημα Zeitgeist είναι κάτι το αυθόρμητο που γεννήθηκε μέσα απο τους προβληματισμούς των αγαπητών  Peter Joseph και Jacque Fresco ?

Μήπως είναι κάτι περισσότερο?

Μήπως υπάρχει κάτι στο background που τους στηρίζει ?

Πιο τολμηρά: Μήπως είναι μια συνολική στροφή του Δυτικού πολιτισμού και κυρίως της Αμερικής που τόσα πολλά τις έχουν καταλογισθεί με το πέρασμα των χρόνων και δίκαια (βλεπε πόλεμοι, τρομοκρατεία,υπόγειες δράσεις αδελφοτήτων και μυστικών υπηρεσιών,  κερδοσκοπία, μονοπώλεια, κτλ). Είναι οι παραπάνω μεθοδεύσεις και τακτικές διατηρήσιμες ? Μήπως είναι ένα απο τα τελευταία μας χαρτιά (συνολικά της Δύσης εννοώ)?

Συνεχίζω με κάποια πράγματα που έχω συμπεράνει για την χώρα που ζώ απο τότε που γεννήθηκα.

- Δεν υπάρχει χώρα Ελλάδα. Εξηγούμαι. Η χώρα αυτή έχει μια ιστορία γύρω στα 180 χρόνια απο τότε δηλαδή που κατάφερε (κατάφερε η την αφήσανε ?) να διώξει  τους Τούρκους κατακτητές (τους διώξανε η φύγανε μόνοι τους).

- Σε τι είμαστε καλοί: Πονηριά, Καλοπέραση, Ψέμα, Τεμπελιά, Ρουφιανιλίκια, είσαι οτι δηλώσεις, Λαδώματα, Γλυψίματα κτλ.

- Σε τι πάσχουμε : Ισσοροπία, Μέτρο, αίσθηση αξιοπρέπειας - περηφάνειας, Δημιουργικότητα - καινοτομία μηδέν, Οργανωμένη Βιομηχανία ανύπαρκτη, ευκολο - διάφθαρτοι

Σημειώνω οτι τα παραπάνω "καλά" χαρακτηριστικά διέθεταν ως ένα σημείο οι αρχαίοι 'Ελληνες.Δεν είμαστε όμως πλέον αρχαίοι. Ζούμε σε έναν κόσμο εντελώς διαφορετικό. Απο τον αρχαίο κόσμο έχουμε μείνει  πλέον μόνο τα αγάλματα και τα αρχαία συγγράματα να μας θυμίζουν οτι κάποτε είχαμε δώσει κάποιους αρχικούς σπόρους πολιτισμού (δεν είναι γεγονός για το οποίο πρέπει να υπερηφανευόμαστε καθώς και άλλοι πολιτισμοί έχουν κάνει τον κόσμο να προχωρήσει εμπρός με "κακό η καλό" τρόπο).

Οι σύγχρονοι πόλεμοι για παράδειγμα είναι γενικώς παραδεκτό οτι έδωσαν μια τεράστια ώθηση στην τεχνολογία και την επιστήμη. Μπορεί το "ηθικό" κομμάτι της υπόθεσης να ασθενεί όμως το γεγονός είναι οτι η ατμομηχανή του πολέμου παρήγαγε πολιτισμό (π.χ Αεροπλάνα, μελέτη της ύλης και ενέργειας, βελτίωση των μηχανών κ.α).

.........Βαρέθηκα να γράφω. Συνεχίζεται στο επόμενο (αλλα JohnP ,χαχα!)....................

   

 

Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Απόλυτη εμπιστοσύνη....

Μετά και απο την σημερινή ραδιοφωνική εκπομπή του Πητερ Τζοζεφ (http://www.blogtalkradio.com/Peter-Joseph/2009/04/22/42209-The-Zeitgeist-Movement-Bi-Weekly-Report-with-Peter-Joseph) είμαι απόλυτα πεποισμένος οτι ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι φυσικός ηγέτης του κινήματος Zeitgeist. Παρόλο που το συγκεκριμένο κίνημα δεν θέλει να έχει "ηγέτες" και "αρχηγούς".

Μπορώ να  καταμετρήσω πάρα πολλά κρίσιμα πνευματικά προσόντα που ο Πητερ Τζοζεφ διαθέτει. Υπομονή (γιατί απαντάει με σωστό και ήπιο τρόπο και στις πιο ηλίθιες ερωτήσεις που του στέλνουν), είναι ακριβολόγος (η ορολογία του Zeitgeist φαίνεται οτι έχει γίνει η δευτερη φύση του), αισιόδοξος (συνεχώς λέει οτι κανένας δεν μπορεί να μας σταματήσει), σουπερ- εποικοινωνιακός και δημιουργικός (το απέδειξε με τα 2 Zeitgeist), έξυπνος- ευέλικτος (ποτέ δεν κολάει στις ερωτήσεις που του κάνουν) και παρα πολλα αλλα.....

Ο Βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο Βασιλιάς ;   

Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Email με ερώτηση προς τα κεντρικά πρόσωπα του κινήματος...

Την Κυριακή 5/4/09 έστειλα στην Ηλεκτρονικη Δ/νση g.zeit@yahoo.com το παρακάτω Ηλ. μύνημα με την ελπίδα να έχω μια απάντηση σύντομα.

Dear Zeitgeisters,



My name is Vaios ,from Greece and i am 28 years old. The things are going great with the movement here in Greece and there is a lot of activity. I understand that we are in an early stage of the movement and our first steps would be to try to wake as much people as we can. Lately i've been trying to imagine our next steps and i have come to some ideas and thoughts. I am sending this mail to ask your opinion about a particular idea that i have run into. It is the following.


I imagine an online Community with a possible name of "Resource Based Exchange Community". It would be like an extended social network (like Facebook) only the members would exchange services and other resources between them without the use of money. Users who accept those services or resources would reward the people who give the resources with points (called reward points). and other "special" points (like extra points for good quality or attitude ,cooperation etc ). When i say resources i mean virtually everything from food to a medical exam or borrowing a scientific or technology equipment. In this extended online community there would be chances for Universities and Companies to take their part. For example they could find human resources in the Community or finance a project (like produce cheap photovoltaic panels for public use). 

The reward points could be used from the users to reward other people. In other words points would be used instead of money. Also it would be usefull if the whole system had a levelling system but its not in the purpose of this mail to describe that.


I think that the advandages for our movement with the adoption of such a kind of system would be huge. The money would eventually lose its value and we as a movement would gain more resources and flexibility. So what do you think?

Νομίζω οτι ο τύπος και το ύφος της απάντηση τους θα είναι ένα κριτήριο για το πως και με ποιούς τρόπους  μπορούμε να αναπτύξουμε τις δράσεις μας....

Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Πρώτο θέμα





Σε ότι έχει να κάνει με το κίνημα μας ενδιαφέρει η Δράση και η αφύπνιση.Θέλουμε και τα 2 να συνυπάρχουν για το καλύτερο και ποιο δυνατό αποτέλεσμα.
Για να υπάρχουν αυτά πρέπει να υπάρχει διαφάνεια, αλήθεια εμπιστοσύνη και κοινωνικοποίηση σε όλα τα μέλη του κινήματος για όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με το κίνημα